Kwasy tłuszczowe omega-5 a zdrowie włosów







Naturalne składniki coraz częściej stają się centralnym elementem pielęgnacji włosów, zwłaszcza w kontekście unikania chemicznych substancji i wspierania zdrowia „od środka”. Wśród mniej znanych, ale obiecujących związków znajdują się kwasy tłuszczowe omega-5. Jego unikalne właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i regenerujące sprawiają, że warto przyjrzeć się mu bliżej zarówno jako suplementowi diety, jak i składniki kosmetyków do stosowania miejscowego.


W dalszej części artykułu omówimy mechanizmy działania omega-5 na skórę głowy i włosy, a także praktyczne sposoby ich wykorzystania.

basiamuszarska.pl

Funkcje kwasu tłuszczowego omega-5

W ostatnich latach coraz większe zainteresowanie budzą naturalne składniki wspierające zdrowie i wygląd włosów, jednak rzadko omawiane są m.in. kwasy tłuszczowe omega-5. Wśród nich wyróżnia się punikowy kwas tłuszczowy (punicic acid), obecny głównie w oleju z nasion granatu. Część badań wskazuje, że również odpowiednia suplementacja omega-5 może przynieść korzyści zarówno dla skóry głowy, jak i samych włosów, przez to staje się on interesującym tematem dla osób poszukujących naturalnych metod pielęgnacji.

Olej punikowy a kwasy tłuszczowe omega-5

Kwasy omega-5, a w szczególności kwas punikowy, to wielonienasycone kwasy tłuszczowe o silnych właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Badania przeprowadzone przez Lansky’ego i Newmana w pracy pt. „Punica granatum (pomegranate) and its potential for prevention and treatment of inflammation and cancer”, opublikowany w 2007 roku wykazały, że związki zawarte w granacie mogą zmniejszać stany zapalne na poziomie komórkowym, co jest istotne także w kontekście zdrowia skóry głowy – środowiska istotnego dla wzrostu mocnych i odpornych włosów.

Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym kwas punikowy chroni komórki przed stresem oksydacyjnym wywoływanym przez wolne rodniki. Jest to szczególnie istotne w przypadku mieszków włosowych, które należą do struktur podatnych na uszkodzenia oksydacyjne. W ten sposób korzystanie z substancji bogatych w kwasy omega-5 może to prowadzić do osłabienia i nadmiernego wypadania włosów. W badaniu opublikowanym przez Gil i wsp. pt. „Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing”, z 2000 roku wykazano, że ekstrakty z granatu, m.in. bogate w omega-5, znacząco zwiększają zdolność organizmu do neutralizowania wolnych rodników, co potencjalnie przekłada się na ochronę włosów przed przedwczesnym starzeniem.

Funkcja regeneracyjna

Dodatkowo, punikowy kwas tłuszczowy wykazuje zdolność modulowania szlaków sygnalizacyjnych związanych z proliferacją (czyli proces ich namnażania w tym ich podział i powielanie) i różnicowaniem komórek. Zgodnie z wynikami badań przeprowadzonych przez Aviram i wsp. w artykule pt. „Pomegranate juice consumption reduces oxidative stress, atherogenic modifications to LDL, and platelet aggregation: studies in humans and in atherosclerotic apolipoprotein E–deficient mice” ukazanym w 2000 roku, regularna ekspozycja komórek na składniki aktywne granatu sprzyja zachowaniu prawidłowej funkcji nabłonka oraz wspiera procesy regeneracji tkanek. W odniesieniu do skóry głowy może to oznaczać wspieranie zdrowia mieszków włosowych i promowanie wzrostu włosów o lepszej strukturze.

Wszystkie te dane sugerują, że kwasy omega-5, a w szczególności kwas punikowy, mogą działać wielotorowo na zdrowie włosów: zmniejszając stan zapalny, chroniąc przed stresem oksydacyjnym, wspierając barierę ochronną skóry oraz promując procesy regeneracyjne na poziomie komórkowym. Chociaż obecne badania dotyczą głównie ogólnego wpływu kwasu punikowego na skórę i zdrowie, ich wnioski pozwalają przypuszczać, że stosowanie omega-5 – zarówno w diecie, jak i w kosmetykach – może okazać się skuteczną strategią wspierającą naturalne piękno i kondycję włosów.

nanoplastia efekty na włosach po zabiegu basia muszarska gdynia

Wpływ kwasów omega-5 na łagodzenie objawów łupieżu

Badwar i wsp. w badaniu pt. “Screening of hair growth promoting activity of Punica granatum L. extracts” z 2021 roku, wykazali w badaniach przedklinicznych na modelu myszy, że 3 % alkoholowy ekstrakt z nasion granatu zmniejsza kolonizację grzybów Malassezia odpowiadających za łupież o ponad 70 % w porównaniu z kontrolą. Dzięki połączeniu właściwości przeciwgrzybiczych i przeciwzapalnych punicowego kwasu tłuszczowego, stosowanie ekstraktów bogatych w omega-5 może złagodzić swędzenie, zaczerwienienie i łuszczenie skóry głowy, znacznie poprawiając komfort codziennej pielęgnacji.

Zastosowanie miejscowe oleju z nasion granatu

Olej z nasion granatu, bogaty w kwas punicynowy, jest wykorzystywany w produktach do pielęgnacji włosów. Jego właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne mogą wspierać zdrowie skóry głowy i mieszków włosowych. Chociaż bezpośrednie badania nad wpływem miejscowego stosowania tego oleju na wzrost włosów są ograniczone, jego składniki wykazują potencjał w poprawie kondycji włosów.​

Wnioski

 

*Punikowy kwas tłuszczowy hamuje stany zapalne, co łagodzi podrażnienie i świąd skóry głowy. Dzięki temu mieszki włosowe znajdują się w bardziej spokojnym, sprzyjającym wzrostowi środowisku.

*Omega-5 neutralizują wolne rodniki oraz podnoszą aktywność enzymów antyoksydacyjnych, chroniąc keratynocyty przed uszkodzeniem i przedwczesnym starzeniem. W efekcie włosy stają się mniej łamliwe i bardziej elastyczne.

*Kwasy omega-5 uszczelniają błony komórkowe i cement międzykomórkowy skóry głowy, zmniejszając ucieczkę wody i chroniąc przed czynnikami zewnętrznymi. Lepsze nawilżenie skóry przekłada się na zdrowsze, mocniejsze włosy.

*Punikowy kwas tłuszczowy aktywuje szlaki sygnalizacyjne wspierające podziały komórkowe oraz produkcję kolagenu przez fibroblasty, co sprzyja przejściu mieszków włosowych w fazę anagenu. Dzięki temu włosy rosną szybciej, są gęstsze i mają lepszą strukturę.

basia muszarska zabiegi na włosy gdynia